top of page
Search

Announcement of the Tax Department

Υποχρεωτική αποκάλυψη και ανταλλαγή πληροφόρησης για διασυνοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο DAC6




Το Τμήμα Φορολογίας πληροφορεί ότι η Οδηγία (ΕΕ) 2018/822 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστή ως DAC6, θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία μέχρι τέλος του παρόντος έτους. Η πληροφόρηση για τις διασυνοριακές ρυθμίσεις που διενεργήθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 25 Ιουνίου 2018 μέχρι 30 Ιουνίου 2020, θα πρέπει να δηλωθούν μέχρι την 1η Αυγούστου 2020. Συνεπώς, καλούνται τα πρόσωπα που έχουν υποχρέωση να υποβάλουν πληροφόρηση για δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις, να τηρούν τα απαραίτητα στοιχεία για τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε να είναι σε θέση να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους.

Οι δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις που διενεργούνται από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά, θα πρέπει να δηλώνονται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που αυτές είναι έτοιμες προς εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες που θα πρέπει να υποβάλλονται για κάθε δηλωτέα διασυνοριακή ρύθμιση, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα, κατά περίπτωση:

(α) τα στοιχεία αναγνώρισης ενδιαμέσων και ενδιαφερόμενων φορολογουμένων, μεταξύ άλλων, το όνομα, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (για φυσικά πρόσωπα), τη φορολογική κατοικία, τον ΑΦΜ και, κατά περίπτωση, τα πρόσωπα που είναι συνδεδεμένες επιχειρήσεις για τον ενδιαφερόμενο φορολογούμενο.

(β) λεπτομερείς πληροφορίες για τα διακριτικά που καθιστούν δηλωτέα τη διασυνοριακή ρύθμιση.

(γ) σύνοψη του περιεχομένου της δηλωτέας διασυνοριακής ρύθμισης, μεταξύ άλλων, αναφορά της ονομασίας με την οποία είναι ευρέως γνωστή, εφόσον υπάρχει, και περιγραφή των σχετικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή ρυθμίσεων με γενικούς όρους, χωρίς να αποκαλύπτεται τυχόν εμπορικό, βιομηχανικό ή επαγγελματικό απόρρητο, η εμπορική διαδικασία ή πληροφορία της οποίας η γνωστοποίηση θα ήταν αντίθετη προς τη δημόσια τάξη.

(δ) την ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώθηκε ή θα ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της εφαρμογής της δηλωτέας διασυνοριακής ρύθμισης.

(ε) λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις νομοθετικές διατάξεις που συνιστούν τη βάση της δηλωτέας διασυνοριακής ρύθμισης.

(στ) αξία της δηλωτέας διασυνοριακής ρύθμισης. …/2 -2-

(ζ) αναφορά του κράτους μέλους του ενδιαφερόμενου/ων φορολογούμενου/ων και τυχόν άλλων κρατών μελών που είναι πιθανό να αφορά η δηλωτέα διασυνοριακή ρύθμιση.

(η) τα στοιχεία αναγνώρισης οποιουδήποτε άλλου προσώπου στο κράτος μέλος, που είναι πιθανό να επηρεάσει η δηλωτέα διασυνοριακή ρύθμιση, με αναφορά των κρατών μελών με τα οποία συνδέεται το εν λόγω πρόσωπο.

Αυτούσια η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία βρίσκεται στο σύνδεσμο

https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018L0822&from=EN

Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής της πληροφόρησης θα δοθούν σε μεταγενέστερη ανακοίνωση.


ΤΜΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

49 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page